Tips

Tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek vergt wat voorbereiding. Sommige mensen nemen deze voorbereidingen vaak met een korreltje zout wat niet altijd even verstandig is. Ik heb hieronder een aantal voorbereidingstips voor jullie om wat stres weg te kunnen nemen.

Lees zoveel mogelijk over het bedrijf waar je bij gaat solliciteren.
Als er tijdens het gesprek bijvoorbeeld wordt gevraagd: ‘Waarom pas jij bij ons bedrijf?’ Dan kun jij hier gemakkelijker antwoord opgeven doordat je weet wat het bedrijf inhoud.

Noteer vragen van te voren.
Heb je vragen over de functie of over het bedrijf? schrijf ze op! Door van te voren eventuele vragen te noteren weet je in ieder geval zeker dat je ze niet vergeet te stellen. Neem extra leeg papier mee zodat je voldoende ruimte hebt om de antwoorden erbij te noteren.

Leg 2 outfits klaar. 
Leg de avond van te voren 2 outfits klaar die passen bij het bedrijf waarbij en de functie waarvoor je solliciteert. Mocht je je in de ene outfit die dag niet goed voelen heb je altijd nog het andere outfit om te dragen. Hierdoor raak je minder gestrest, want een sollicitatiegesprek kan erg spannend zijn. Als je het moeilijk vind om de juiste keuze te maken, kun je het bedrijf bijvoorbeeld even een bezoekje brengen om te kijken wat de medewerkers daar dragen. Zo kun je vermijden om under- of overdressed aan te komen.

Verzamel op tijd alle informatie die gevraagd is om mee te brengen.
Zorg dat je alle informatie netjes bij elkaar hebt de dag voor het gesprek. Bijvoorbeeld een kopie van je CV, diploma’s etc.

Ik  zorg er altijd voor dat ik de dag voor het sollicitatiegesprek alles heb klaarliggen, zodat ik met een gerust gevoel de volgende dag naar het gesprek kan gaan. Niets is zo vervelend om met een gestrest gevoel en een gespannen houding een gesprek in te gaan. Zo kunnen mensen een verkeerd beeld van je krijgen en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Zorg dat je er goed verzorgd uitziet.
Zorg ervoor dat je schoon bent, je nagels schoon zijn. Je schoenen er niet afgetrapt uitzien. Dit zijn allemaal kleine details waar mensen op kunnen letten. Je mag er wezen, laat dat dan ook zien 🙂

Weet met wie je een gesprek hebt.
Door van te voren te weten met wie je een gesprek hebt kom je al zelfverzekerder binnen. Loop naar de receptie en vertel met wie je een afspraak hebt. Dit is voor de medewerkers ook prettig, zeker als het om een groot bedrijf gaat en er meerdere personen sollicitatiegesprekken afnemen die dag.

Voor degene die binnenkort een sollicitatiegesprek hebben, heel veel succes! Lijkt het jullie leuk als ik over dit artikel een deel twee schrijf? Maar dan tips voor tijdens een sollicitatiegesprek? Laat het me weten in een berichtje hieronder.

 

'

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

error: Dit is eigendom van jamieelyne.nl